Bluegras / folk

Bluegrass Mandolin 
Bluegrass mandolinen er basert på to forskjellige Gibson modeller, og ble introdusert på slutten av 1800 tallet. Gibson promoterte på denne tiden mandolin orkesteret, som besto av mandolin, mandola, mandocello og mandobass. De to modellene var A-modell mandolinen, og F-modell mandolinen. A-modellen er dråpeformet, mens F-modellen har den berømte krøllen på oversiden, også kjent som "Florentine". Begge hadde to F formede lydhull i kroppen. Så fulge Gibson opp med følgende sortiment: A4 for A-modell med ovalt lydhull; A5 for A-modell med F formede lydhull; F4 for F-modell med ovalt lyhull; og F5 for F-modell med F formede lydhull. På denne tiden hadde imidlertid ennå ikke blugrassmusikken begynt. Mange tar det for gitt at F5 er den eneste riktige bluegrassmandolinen, men mange profillerte bluegrassmandolister spiller på A-modellen. Mange mener også at F-modellen er mye bedre balansert, mens de som favoriserer A-modellene, påpeker at de ofte er langt billigere, og "scrollen" gir heller ikke noe annet lydbilde. Historien om ovalt kontra F formede lydhull har alltid vært åpen for forskjellige meninger. De som liker F formede hull, påstår at denne formen er den eneste som er i stand til å lage lyd som er hørbar når man spiller sammen med gitar og banjo, mens de som liker ovale lydhull påpeker at dette gir bedre bass og mellomtone. I bunn og grunner er det hele snakk om personlig smak.

Topp og bunn av en F-modell mandolin er buet av form, og skjært ut av et stykke tre (billige fabrikklagde F-modeller har ofte topp og bunnstykker som er presset til bueform. Favoritt tresorter er gran i toppen og lønn i bunn og side. Desverre gjør den avanserte måten å lage kroppen på at den blir veldig dyr, ofte 50% dyrere enn en tilsvarende kvalitetsmessig A-modell.

Bluegrassmandolinen fungerer også veldig bra til bruk innen folkemusikk, mens det motsatte ikke allltid er tilfelle.

The Folk Mandolin 
Folk-mandolinen har ofte en tanke dypere og større kropp, og har vanligvis et rundt lydhull i motsetning til blueagrassmandolinens ovale, eller to F formede lydhull. Mange forskjellige tresorter blir benyttet, vanligvis gran eller cedertre i toppen, og rosewood, mahogny eller valnøtt. topp og bunne er ofte svakt buet, men er ikke skåret ut.

 
Copyright © Strengelek | Powered by Blogger